Share |

Ohjeita kuvien toimittamiseen

Kuva-aineistot

Kuvien kanssa pitääkin sitten olla tietoinen kuviin liittyvistä laatuvaatimuksista.

Kun tehdään korkealaatuista painotuotetta, oli se sitten mainos tai kirja, kuvien laatuun liittyy olennaisesti resoluutiovaatimus.

Painotuotteisiin edellytetään korkearesoluutioisia kuvia, minimi 300 ppi. Ja jos kuva tehdään julkaisuun suurempana, resoluution tulee olla vielä korkeampi. Skannatessa voidaan tehdä skannaus 600-1200 ppi, riippuen kuvan lopullisesta painokoosta. Kysy neuvoja, jos tarvitset. Tarkistamme kuvamateriaalin aina ennen taittoa. Liian matalat resoluutiot aiheuttavat vain työn palautuksen painosta takaisin taittoon.

Skannaamme puolestasi max A4-kokoiset kuvat, jollet omista HYVÄÄ skanneria.

Kuvien koko eli bittimäärä (näkyy tietokoneessa tiedoston koko-sarakkeessa) kertoo paljon. Mielummin megatavuja, kuin kilotavuja.

Et voi käyttää nettisivuilta suoraan otettuja kuvia, koska ne on lähes aina tehty pienempään resoluutioon (72 ppi), kuin painotuotteet edellyttävät. 72 pistettä tuumalla näyttää ruudulla hyvältä, mutta ei kelpaa painettavaan materiaaliin eikä painot sen enempää kuin taittajakaan, niitä kelpuuta. 
Nettisivuilta ei voi myöskään ottaa kuvia noin vain käyttöön, mistä tahansa, vaan jokaisella kuvalla on tekijänoikeus. Lupa tulee olla kuvan omistajalta kirjallisena.

Logoja ym on turha imuroida nettisivuilta, ellei tarjolla ole mediapankin tai vastaavan kuvagallerian tarjoamia korkearesoluutiokuvia. Hankimme logot, mikäli niitä ei ole teille helposti tarjolla.

Kuvapisteiden määrä ja siitä suoraan johtuva tiedostokoko on siis ratkaiseva.
Mitä suurempi tiedosto, sitä enemmän kuvapisteitä.

Väriprofiililla ei ole nykyisin suurtakaan merkitystä, vaan muunnamme kuvien väriprofiilit aina painopaikasta riippuen oikeaan muotoon. Painotaloilla on monilla omansa, samoin sanomalehtiin on omansa.

Aineiston toimitus

Kuva-aineisto voidaan toimittaa joko Dropbox- tai Box-palvelun kautta, muistivälineellä (cd, dvd, muistitikku) tai sähköpostilla (max. 200 MB kerralla). 

Jos kuvaat itse:

Nykyiset digikamerat ottavat parhaimmalla laatusetuksella suhteellisen suuriakin kuvia, joten tarkista kamerasi ennen kuvausta ja valitse kuvan laaduksi suurin mahdollinen. Näin varmistat kuvien pikselimäärän riittävyyden. 

Tässä olikin litania luettavaksi, muista - KYSYVÄ EI TIELTÄ EKSY - varmistamme aina, että painotuotteesi on tehty mahdollisimman hyvälaatuiseksi, oli työsi sitten iso tai pieni.